Żywność – Region – Przyszłość Środowisko
Celem działalności Centrum Kompetencji „Żywność – Region – Przyszłość” jest tworzenie wspólnych projektów zmierzających do realizacji badań naukowych, wdrożeniowych i edukacyjnych ukierunkowanych na profilaktykę zdrowotną społeczeństw z wykorzystaniem zarówno specyficznych nutraceutyków jak również żywności regionalnej i tradycyjnej wytwarzanej na określonym obszarze geograficznym.
Informacja o centrum:
Centrum Kompetencji „Żywność – Region – Przyszłość” grupuje instytucje naukowe oraz współpracujące z nimi przedsiębiorstwa i jednostki komercyjne posiadające szerokie doświadczenie m.in. z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii, rolnictwa jak również medycyny, genetyki, antropologii, badań środowiskowych, ekonomii, socjologii czy logistyki.
Badania naukowe ogniskują się na lepszym poznaniu wpływu sektora rolno-spożywczego oraz logistyki dystrybucji żywności na jakość życia populacji w danym regionie.
Jakość życia współczesnych społeczeństw, uzależniona jest od wielu czynników, ale do najważniejszych zaliczyć można środowisko, żywność i sposób odżywiania, co determinuje zdrowie i egzystencję społeczeństwa, a w konsekwencji pozwala na rozwój gospodarczy społeczeństwa.
Docelowo działania Centrum Kompetencji „Żywność – Region – Przyszłość” wspierane będą innymi działaniami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jak np. tworzonym Centrum Innowacyjnych Technologii Żywności i Żywienia (CIT) wraz z planowanym Laboratorium Procesowym i Usług Gastronomicznych, gdzie cały kompleks (Wrocław-Biskupin) ma być wyspecjalizowany w kreowaniu oraz transferze technologii dedykowanych biopreparatom o działaniu prozdrowotnym. Drugą inicjatywą jest plan utworzenia Centrum Produktu Regionalnego (CPR) we Wrocławiu-Pawłowicach, gdzie będzie miała miejsce produkcja w skali półtechnicznej lub małej skali przemysłowej wybranych produktów lokalnych (produkty mięsne, mleczarskie, jajczarskie, zbożowe, warzywno-owocowe, winiarskie, etc.). CPR ma mieć charakter badawczo-wdrożeniowy oraz demonstracyjny i szkoleniowy, a jego utworzenie umożliwi transfer innowacyjnych rozwiązań technologicznych do praktyki produkcyjnej i przetwórstwa. CPR będzie także współpracować z lokalnymi producentami żywności regionalnej.
Obszary zainteresowania centrum:
- Surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z ukierunkowaniem na produkcję wysokiej jakości żywności prozdrowotnej,
- wytwarzanie i rola nutraceutyków w profilaktyce zdrowotnej człowieka,
- opracowywanie technologii wytwarzania i konserwacji żywności pod kątem potrzeb lokalnych populacji,
- metody oceny i certyfikacji właściwości prozdrowotnych żywności, w tym regionalnej i tradycyjnej,
- określenie i analiza markerów biologicznych lokalnych populacji w aspekcie profilaktyki zdrowotnej,
- badanie warunków środowiskowych, otoczenia socjalno-społecznego oraz stopnia zdrowotności w kontekście ogólnej jakości życia lokalnych populacji,
- analiza lokalnych zależności pomiędzy sektorem rolno-spożywczym i logistyki dystrybucji żywności a realiami ekonomicznymi danego regionu,
- analiza zwyczajów żywieniowych lokalnych populacji.
Więcej: regionalfood-iati.e-science.pl
Centrum Kompetencji „Żywność – Region – Przyszłość”
- Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław
Tel. +48.320.7782, Fax: +48.320.7781